tag
Forsiden Oppdag islam Profeten Glemt kunnskap Søk

Fiqh om eid-bønnen


1. Eid-bønnen er wajib. Den består av to rakah med ekstra takbir.

Visdommen bak eid-bønnen, akkurat som eid-dagen i seg selv, er å takke Allah (swt) for hans utallige velsignelser.

2. Etter eid-bønnen er det en khutba. Det er wajib å høre på denne khutbaen, og alt som er makruh i khutba på fredager er også makruh her.

3. I den første rakahen av eid-bønnen, gjør man 3 ekstra takbir etter åpningstakbiren og åpningsbønnen (thana; "subhanaka Allahumma..."), men før man resiterer al-Fatiha.

Man bør løfte sine hender med hver takbir (til øreflippene) som man gjør med åpningstakbiren.

Etter hver takbir lar man hendene hvile på sidene.

Man stopper kort mellom hver takbir.

Man plasserer sine hender sammen, høyre over venstre under navlen etter den tredje og siste takbiren.

Etter dette resiterer man ta`awwudh (søke tilflukt hos Allah fra Satan), sier basmala (Bismillahi al- Rahman ar-Raheem) og resiterer al-Fatiha og en annen surah som vanlig. Resten av rakahen er også som vanlig.

4. I den andre rakahen av eid-bønnen gjør man også tre ekstra takbir. Disse gjøres etter at man er ferdig med å resitere al-Fatiha og surahen etter det.

De er som den første rakahs takbir bortsett fra at man lar hendene sine hvile på sidene etter tredje takbir, etter dette leser man ens vanlige takbir for å gå i ruku' uten å løfte hendene sine.

5. Dette er sunnah måte å gjøre takbir på i hanafi lovskole.

Hvis ens imam leser dem på en annen måte følger man sin imam; sunnah-praksisen har blitt rapportert på forskjellige måter, og forskjellen mellom de sunni skolene på dette er i form av optimalitet, ikke gyldighet.

6. Det er makruh å utføre andre bønner før eid-bønnen, enten det er hjemme eller på stedet der eid-bønnen blir utført.

7. Det er bare makruh å utføre andre bønner etter eid-bønnen på stedet der eid-bønnen ble utført, det er ikke makruh å gjøre det andre steder.

8. Forsentkommere som går glipp av de ekstra takbirene med imamen bør utføre dem straks selv om imamen resiterer.

9. Hvis man begynner å følge imamen mens han er i ruku', bør man utføre de ekstra takbirene mens man står hvis man er i stand til det.

Men hvis man frykter at man ikke rekker å ta igjen imamen i ruku' bør man gjøre åpningstakbiren og gå i ruku'. Deretter resiterer man ens ekstra takbir i ruku' før tasbih i ruku'. Man løfter da ikke hendene sine i ruku'.

10. Hvis man mister en rakah sier man de ekstra tasbihene etter resitasjonen. Dette er slik det har blitt etablert gjennom Profetens (fred være med ham) følgesvenner.

[Fra al-Fatawa al-Hindiyya, Haskafi/ibn Abidin, Radd al-Muhtar `ala al-Durr al-Mukhtar, Shurunbulali, Imdad al-Fattah Sharh Nur al-Idah og andre verk]

Dette er et utdrag fra Fiqh av Eid al-Adha.
Oversatt av Umm Zakariya
Utgitt av Sunnipath
http://qa.sunnipath.com/issue_view.asp?HD=1&ID=651&CATE=115


‹‹ Tilbake


Glemt kunnskap

'Aqidah - Troen Fiqh - Islamsk rettslære 'Ibadah - Tilbedelse Mu'amalah - Økonomi Akhlaq - Væremåte Mu'asharah - Samfunn
 

Aktuelt

Tarawih – Hvor mange rak`at er sunnah?
I senere tid er det blitt et stadig mer populært synspunkt å tro at sunnah er å be 8 rak`at tarawih, og at 20 rak`at er ...

 
  Les mer  

Nye bønnetider fra IRN

IRN har utgitt nye standardiserte bønnetider for Norge. Se bønnetidene her


Bønnetider på iPhone og Android

 

Mest delt på Facebook
Copyright © 2008 - 2020