tag
Forsiden Oppdag islam Profeten Glemt kunnskap Søk

Fiqh for halal-kjøtt


Basert på en muntlig fatwa av Mufti Rafi Usmani
Spørsmål stilt av Shaykh Faraz Rabbani

Spørsmål:
Hvilke generelle prinsipper gjelder for halal kjøtt? Kan vi stole på en annens ord om hvorvidt kjøttet er halal?

Svar:

  1. På generelt grunnlag nevner jursitene (fuqaha) at man kan stole på en annens ord (muslim eller ikke-muslim) om at kjøttet har blitt slaktet riktig etter islamske regler [Fatawa Hindiyya, Radd al-Muhtar].
  2. Når det imidlertid er grunn til å være varsom, er det anbefalt å ta steg for å forsikre seg om at det faktisk er halal.
  3. Når det er 'rimelig' grunn til å frykte at dette spesifikke kjøttet er muligens haram,
    eller når det generelt er slik at kjøtt som stemples som halal er tvilsom,
    da vil det være ens plikt å forsikre seg om sannheten.

(Slutt på fatwa)

Med punktene ovenfor i bakhodet, må muslimene som lever i dette landet tenke grundig igjennom hvilken situasjon som relaterer seg til dem. Den første og den andre situasjonen er begge irrelevante, og årsaken til det ér åpenbar. Den tredje situasjonen relaterer seg heller ikke til oss, siden det ikke bare er 'rimelig' grunn til frykte at kjøtt merket som halal muligens er haram. Derimot viser undersøkelser og etterforskning av mange individer og organisasjoner at den rådende situasjonen er enda verre. Det er 'ekstrem' grunn til å frykte at kjøtt merket som halal kan være haram.

Man må derfor ikke ta en annen på ordet, det vil snarere være ens plikt å forsikre seg om at kjøttet er halal. Dette kan gjøres enten personlig eller gjennom en organisasjon som man stoler på og som ville gitt en slik forsikring.

Og Allah vet best.

Mufti Muhammad Ibn Adam Al-Kawthari


‹‹ Tilbake


Glemt kunnskap

'Aqidah - Troen Fiqh - Islamsk rettslære 'Ibadah - Tilbedelse Mu'amalah - Økonomi Akhlaq - Væremåte Mu'asharah - Samfunn
 

Aktuelt

Tarawih – Hvor mange rak`at er sunnah?
I senere tid er det blitt et stadig mer populært synspunkt å tro at sunnah er å be 8 rak`at tarawih, og at 20 rak`at er ...

 
  Les mer  

Nye bønnetider fra IRN

IRN har utgitt nye standardiserte bønnetider for Norge. Se bønnetidene her


Bønnetider på iPhone og Android

 

Mest delt på Facebook
Copyright © 2008 - 2019